Matične celice iz popkovnične krvi – obetavne za zdravljenje cerebralne paralize

Kot najpogostejša otroška telesna prizadetost na svetu, cerebralna paraliza prizadene 2 na vsakih 1000 živorojenih otrok. Ker ni znanega zdravila, je največ, česar se ti otroci lahko nadejajo, nekaj let zahtevnega življenja, kjer potrebujejo nenehno oskrbo in pomoč.

Vendar pa že nekaj let rezultati kliničnih raziskav z uporabo matičnih celic iz popkovnične krvi kažejo obetavne korake k izboljšanju rezultatov bolnikov s cerebralno paralizo. Ena takšnih zgodb, ki širi upanje, je zgodba o Brodieju, enem prvih otrok v Avstraliji, ki je prejel popkovnično kri sorojenca kot zdravljenje cerebralne paralize.

Brodie je bil zdrav dojenček, ki se je v svojih zgodnjih mesecih normalno razvijal. Toda čez nekaj časa sta starša opazila nekaj nepravilnosti v njegovem gibanju in se zato odločila poiskati strokovno pomoč. Po številnih obiskih pri zdravnikih je Brodiejeva družina izvedela, da je v maternici doživel možgansko kap.

Možganska kap je vplivala na Brodiejevo sposobnost nadzora nad levo stranjo, in ko je bil star osemnajst mesecev, so mu diagnosticirali cerebralno paralizo leve hemiplegije.

Obetavno zdravljenje v prihodnosti za tisoče otrok

Brenda, Brodiejeva mati, je na poti v zdravniško ordinacijo, ko je bila noseča drugič, videla brošuro, ki je spremenila življenje njenega sina. Šlo je za prvo klinično raziskavo v Avstraliji z uporabo popkovnične krvi bratov in sester za zdravljenje dvanajstih otrok z udiagnosticirano cerebralno paralizo.

Ta trenutek je pripeljal do tega, da je bila popkovnična kri dojenčice Zoey odvzeta, obdelana in shranjena v banki popkovnične krvi takoj po njenem rojstvu. Naslednji korak je vključeval odhod Brodieja v otroško bolnišnico na presaditev popkovnične krvi. Mladi fant je prejel infuzijo matičnih celic iz popkovnične krvi, pridobljene od njegove sestre Zoey, na enak način, kot bi prejeli transfuzijo krvi.

Le nekaj tednov po presaditvi so Brodiejevi starši začeli opažati opazne izboljšave v njegovem stanju. Do danes je pri Brodieju opaziti napredek v kognitivnih sposobnostih in se lahko vključi v vrsto dejavnosti, za katere si nikoli ne bi predstavljali, da so možne. “Zlasti z levo roko, saj je od zdravljenja s popkovnično krvjo Brodiejeva povečana gibljivost in moč v levi roki močno vplivala na njegovo kakovost življenja. Pred decembrom se je izogibal igralnim napravam, ki bi zahtevale uporabo leve roke; temu zdaj ni več tako,” je dejala Brenda.

Po mnenju profesorja Grahama Jenkina iz univerze Monash, kjer je bilo preskušanje izvedeno, se domneva, da matične celice iz popkovnične krvi izboljšajo simptome cerebralne paralize z zmanjšanjem vnetja in otekline v možganih. “Cerebralna paraliza je vnetna bolezen. Možgani se vnamejo iz različnih razlogov, ki povzročajo cerebralno paralizo, in v naših predkliničnih študijah smo pokazali, da te celice pomagajo ublažiti to vnetje,” je dejal prof. Jenkin.

Klinično preskušanje, v katerem je sodeloval Brodie, je bila študija prve faze, namenjena raziskovanju varnosti matičnih celic popkovnične krvi za cerebralno paralizo. Spodbudnim izidom bo zdaj sledilo klinično preskušanje faze 2 z večjo skupino udeležencev v Avstraliji. To preskušanje bo pomagalo ugotoviti učinkovitost presaditve popkovnične krvi sorojencev za zdravljenje cerebralne paralize.

Druga fascinantna raziskava pri Monash Health je usmerjeno v cerebralno paralizo pri njenem izvoru. Ker se skoraj polovica otrok, pri katerih se razvije cerebralna paraliza, rodi prezgodaj, pri tem preskušanju upajo, da bi se zmanjšalo možnost in resnost cerebralne paralize tako, da bi takim nedonošenčkom čim prej po rojstvu dali lastne celice iz popkovnične krvi.

Takšen razvoj utira pot v prihodnost, ko za bolezni, kot je cerebralna paraliza, ne bo treba bistveno omejevati otrokovega življenja in se jim bo lahko celo omogočilo, da živijo kot popolnoma sposobni in neodvisni odrasli.

 

VEČ O ZDRAVLJENJU Z MATIČNIMI CELICAMI

 

Delite

Iščite

Search

Future Health

na družabnih omrežjih

Spremljajte nas za sveže novice, navdihujoče vsebine in ekskluzivne ugodnosti!

Naše novičke

Delite