Shranjevanje matičnih celic iz popkovnične krvi in tkiva popkovnice

Vaša popkovnična kri in tkivo sta bogata z matičnimi celicami. Shranjevanje matičnih celic iz popkovine vključuje zbiranje teh dragocenih celic ob rojstvu vašega otroka, njihovo obdelavo in shranjevanje za morebitno uporabo pri različnih medicinskih zdravljenjih. 

Če se odločite za shranjevanje matičnih celic iz popkovnice v zasebni banki, bo vaš vzorec popkovnične krvi in ​​popkovničnega tkiva ohranjen še desetletja in rezerviran samo za vašo družino.

Medtem ko je vaš dojenček v maternici, popkovina prenaša življenjsko pomemben kisik, hranila in protitelesa, ki otroku pomagajo pri rasti. Vsebuje tudi matične celice, ki imajo neverjetne terapevtske koristi. Popkovnična kri in popkovnično tkivo vsebujeta dve pomembni vrsti matičnih celic, ki ju je mogoče uporabiti za zdravljenje bolezni povezanih z imunskim sistemom, krvjo in drugimi tkivi po celotnem telesu.

Popkovina je najbogatejši in najčistejši vir matičnih celic. Vsebuje dve vrsti celic: hematopoetske matične celice (HSC) in mezenhimske matične celice (MSC). Vsaka od teh se lahko preoblikuje v različne celice in tkiva, kot so bele in rdeče krvne celice, živčno in mišično tkivo. 

Zbiranje matičnih celic iz popkovine je popolnoma neinvazivno in neboleče v primerjavi z aferezo matičnih celic kostnega mozga, ki zahteva hospitalizacijo. Prav tako jih je povsem etično zbirati. 

Če razmišljate o banki matičnih celic za svojega otroka, so matične celice iz popkovnice vaša najboljša možnost. Bogat vir čistih matičnih celic, ki jih vsebuje, daje vašemu otroku več možnosti za uspešno zdravljenje, v kolikor bi to potreboval. Popolnoma se ujemajo z DNK vašega otroka in jih je mogoče kriogeno zamrzniti za 25 let ali več. Kot se znanstvene raziskave s časom izboljšujejo, prihaja do novih odkritij, kje vse lahko matične celice popkovine pomagajo. Uporablja se jih za zdravljenju bolezni in stanj, ki so življenjsko nevarne – vključno z zelo obetavnimi poskusi zdravljenja avtizma. 

Brez zbiranja matičnih celic bi popkovino preprosto zavrgli, zato postopek odvzema vzorca sploh ne moti vašega poroda. Izvede se ga, ko je porod uspešno zaključen. Zahvaljujoč DNK povezavi z materjo, se matične celice popkovnice 25% ujemajo s sorojenci.

Kako matične celice delujejo?

Matične celice najdemo v različnih tkivih po telesu: krvi, mišicah, koži, kostnem mozgu, živčevju in jetrih. Ključna lastnost vseh matičnih celic je, da so nediferencirane, kar pomeni, da se lahko neskončno razmnožujejo in nadomestijo/obnavljajo številne vrste poškodovanih celic v našem telesu. Pravzaprav se lahko matične celice delijo in oblikujejo več kot 200 vrst specializiranih celic, ki so povezane z delovanjem vašega imunskega sistema, srca, prenašanjem kisika in še veliko več. 

S to neverjetno sposobnostjo obnavljanja poškodovanih celic ključnih za zdravje našega telesa, ne preseneča, da se matične celice trenutno uporabljajo pri več kot 85 standardnih zdravljenjih. 

Popkovnična kri

Popkovnična kri je eden od vzorcev, ki se zbira pri porodu, v kolikor se odločite shraniti matične celice iz popkovine.

Popkovnična kri vsebuje milijone matičnih celic, ki se jih lahko zbere in shrani samo ob porodu. Uporablja pa se jih za zdravljenje preko 85 bolezni.

Lahko se preoblikujejo in pozdravijo vse tipe celic naše krvi: bele krvničke, rdeče krvničke in trombocite. Najdemo jih v popkovnični krvi, periferni krvi in kostnem mozgu, uporablja pa se jih za zdravljenje več kor 85 različnih bolezni. Te bolezni vključujejo anemije, rak kostnega mozga in levkemije.

Popkovnična kri vašega otroka je bogat vir dragocenih matičnih celice. Te celice imajo sposobnost popraviti in zaščititi telo od znotraj, saj se preoblikujejo (diferencirajo) v mnoge druge tipe celic našega krvožilja in ostalih tkiv.

Shranjevanje popkovnične krvi je proces zbiranja, obdelave in shranjevanja matičnih celic za bodočo medicinsko uporabo. Trenutno se matične celice iz popkovnične krvi uporabljajo za zdravljenje rakava obolenja krvi kot so levkemije, stanja kot je Fanconijeva anemija in mnoga druga stanja.

Zdravniki, znanstveniki in strokovnjaki tega področja verjamejo, da bodo matične celice iz popkovnične krvi igrale ključno vlogo v prihodnosti na področju zdravljenja. Prav tako pa verjamejo, da nam bodo že kmalu omogočile zdravljenje bolezni kot je Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen ter omogočile gojenje celotnih organov.

Matične celice iz popkovnične krvi so edinstvene za vašega otroka, so 100 % HLA skladne (tkivna skladnost). Imajo tudi sposobnost, da so 25 % ujemajoče s sorojenci, kar pomeni da so te celice takoj na voljo v kolikor bi jih potrebovali, ni potrebno iskanje ustreznega darovalca in prav tako ni bojazni, da bi jih telo zavrnilo.

Imate le eno in edino možnost shraniti matični celice iz popkovnične krvi vašega otroka, na dan ko so rojeni. Stopite v stik z nami danes in odkrijte več prednosti shranjevanja popkovnične krvi.

Popkovnično kri odvzame iz popkovnice zdravstveno osebje – običajno babica pri porodu, potem ko je prišlo do zakasnjenega prereza popkovnice. Vzorec se varno shrani v set za transport in dostavi do laboratorija Future Health. Ko prispe, vzorec popkovnične krvi obdelamo in kriogeno zamrznemo.

Tkivo popkovnice

Popkovina je drugi vzorec, ki ga zberemo pri porodu, saj prav tako vsebuje matične celice, ki pa so malenkost drugačne od matičnih celic v krvi. Posledično se jih uporabalja za zdravljenje drugačnih stanj in bolezni.

Te celice se lahko preoblikujejo in popravijo mnogo različnih vrst tkiv v našem telesu: kostno tkivo, hrustanec, mišice in maščobno tkivo. Najdemo jih znotraj tkiva popkovnice, v kostnem mozgu in zobeh. Te matične celice so trenutno v središču pozornosti preko 1000 različnih kliničnih študij, med drugimi za zdravljenje poškodb hrbtenjače, za kardiovaskularna obolenja, avtoimuna obolenja in mnoga druga.

Mnogo oz. velika večina staršev zavrže popkovino enkrat ko se prereže in se ne zavedajo regenerativnega potenciala matičnih celic znotraj nje. S shranjevanjem majhnega vzorca tkiva popkovnice in/ali popkovnične krvi po porodu, lahko zaščitite zdravje vašega otroka dolgo v prihodnost.

Shranjevanje tkiva popkovnice je proces zbiranja in shranjevanja delov popkovnice vašega otroka po rojstvu. Matične celice znotraj tkiva popkovnice se zamrznejo za potencialno uporabo za vašega otroka v bodoče.

Tkivo popkovnice je bogat vir mezenhimskih matičnih celic (MSC). Te celice so znane po svoji sposobnosti popravila in zdravljenja poškodovanega tkiva kosti, hrustanca, mišic in maščobe. Trenutno poteka preko 1000 študij za uporabo teh celic za zdravljenje bolezni kot so cerebralna paraliza, artritis, diabetes tipa 1.

Dragocene matične celice popkovnine se lahko zberejo na Kateri koli točki zakasnjenega prereza popkovnice in se shranijo za bodočo uporabo.

Future Health hodi v koraku z zadnjimi raziskavami matičnih celic in je na samem vrhu glede shranjevanja matičnih celice iz tkiva popkovnice. Imamo stroge protokole, ki zagotovijo, da v kolikor bi bilo potrebno, vaš otrok dobi vzorec ustrezen za določeno terapijo. Takoj ko se vzorec tkiva popkovnice zbere, se ga transportira z ustreznim prevoznikom v laboratorij v Angliji ter se ga obdela in izvede testiranje živosti celic.

Majhen del popkovničnega tkiva odvzame zdravstveno osebje – običajno babica, potem ko je prišlo do zakasnjenega prereza popkovine. Vzorec se varno shrani v set za transport in dostavi do laboratorija Future Health. Ko prispe, se vzorec tkiva popkovnice razreže na več delov, obdela in kriogeno zamrzne skupaj z vašim vzorcem popkovnične krvi.

Znanost o zbiranju popkovnične krvi je zapletena, vendar shranjevanje matičnih celic vašega otroka ne bi moglo biti preprostejše. Tukaj vam predstavimo, kako poteka celoten postopek.

Koristi shranjevanja matičnih celic

Regenerativna medicina je razburljivo področje, ki se razvija z neverjetno hitrostjo. V Sloveniji presaditev matičnih celic vsako leto prejme okoli 130 oseb. Nekaj koristi in prednosti zakaj shraniti matične celice vašega otroka si lahko preberete v nadaljevanju.

 Cord blood HSCsCord tissue MSCs
Varno in neinvazivno

100-odstotno ujemanje DNK z vašim otrokom

25 % možnosti, da boste našli sorojenca

Zbiranje ob zakasnelem vpenjanju popkovine

Uporablja se v več kot 85 standardnih medicinskih postopkih
Shranjevanje 25 let ali več

Zdravljenje poškodb tkiva

Razlika med shranjevanjem matičnih celic iz tkiva popkovnice in popkovnične krvi

MSC (mezenhimske matične celice) najdemo v Whartonovi žolci, ki obdaja žile v popkovnici. Te celice imajo sposobnost preoblikovanja in popravila celic v drugih tkivih za zdravljenje resnih poškodb ter stanj, ki prizadenejo kosti, mišice in ostala tkiva.

HSC (krvotvorne matične celice) ki jih najdemo v popkovnični krvi se večinoma uporabljajo za različna stanja vezana na kri, za zdravljenje krvnega raka in ostalih krvnih in imunskih stanj.

Vsi naši paketi ponujajo shranjevanje obeh tipov vzorca in vam s tem omogočijo največjo možnost za zdravljenje, v kolikor bi jo kadarkoli potrebovali.

Kaj se nahaja v setu?

Naši seti vsebujejo sistem za nadzor temperature in najboljšo možno opremo.

Vsak od elementov v setu ima svojo edinstveno nalogo, ampak ko so združeni v setu za odvzem je njihov namen samo en – da poskrbijo za dostavo vašega vzorca v naš laboratorij v najboljšem stanju.

Postopek

Vaš komplet za zbiranje vam pošljemo veliko pred datumom rojstva. Set vsebuje vse, kar potrebujete za odvzem vzorca (poskrbite, da ga boste imeli s seboj na veliki dan!).

Po rojstvu bo babica odvzela vzorec in varno shranila nazaj v komplet za zbiranje.

Naš medicinski kurir nato prevzame komplet iz vaše bolnišnice in ga dostavi v naš laboratorij v Nottinghamu.

V laboratoriju preverimo, da je vaš vzorec ustrezen za bodočo uporabo.

Obdelamo vaš vzorec, da koncentriramo število shranjenih matičnih celic popkovnične krvi, in ga razdelimo na več delov za prihodnjo uporabo.

Ponovno preverimo ustreznost vzorca in preštejemo število celic, da se prepričamo, da je pripravljen, če ga boste kdaj potrebovali v prihodnosti.

Vzorec vašega otroka je nato kriogeno zamrznjen v tekočem dušiku in shranjen v našem skladišču za bodoča desetletja.

V kolikor bi kadarkoli potrebovali svoj vzorec, ga pošljemo kamorkoli na svetu brezplačno.