Odločitev za shranjevanje ali uničenje popkovnične krvi za starše

V letu 2022 je relativno enostavno darovati ali shraniti popkovnično kri. V večini delov sveta delujejo javne in zasebne banke popkovnične krvi, ki ponujajo obdelavo in shranjevanje več vrst matičnih celic.

V tem članku si bomo pogledali kaj je razlika med različnimi opcijami shranjevanja popkovnične krvi – javna banka, zasebna banka ali uničenje preostanka popkovnične krvi.

 

Darovanje popkovnične krvi javni banki

Darovanje javni banki popkovnične krvi je dostopna možnost mnogo ljudem. Javne banke tesno sodelujejo z bolnišnicami in za zbiranje in shranjevanje ni pristojbin.

Shranjevanje pri javni banki popkovnične krvi pomeni, da je vaš vzorec javno dostopen vsem, ki potrebujejo zdravljenje. Seveda to pomeni tudi, da so vzorci vseh drugih na voljo vam in vaši družini.

Slaba stran javnega registra matičnih celic je, da ni zagotovila, da bi našli tesno ujemanje. Še več, tudi če se najde tesno ujemanje, se lahko stopnje uspešnosti zdravljenja z alogenskimi presadki (matičnimi celicami drugih ljudi) razlikujejo. Je pa to ena od opcij za vse, ki nimamo shranjenih svojim matičnih celic.

OPOMBA: V Sloveniji žal ni možno več darovanje popkovnične krvi v javno banko, saj naša javna banka ne sprejema več vzorcev. Tako da tudi če bi želeli darovati vzorec popkovnične krvi v javno banko za javno dobro, žal to v Sloveniji ni mogoče trenutno.

Shranjevanje popkovnične krvi v zasebni banki

Poleg darovanja popkovnične krvi javni banki je zdaj mogoče, da ljudje po vsem svetu hranijo popkovnično kri v zasebni banki. Zasebne banke običajno za to storitev zaračunajo pristojbino za zbiranje in dolgotrajno shranjevanje.

Zasebno bančništvo popkovnične krvi družinam omogoča, da ohranijo dostop do vzorcev popkovnične krvi. Samo vi in vaša ožja družina lahko dostopate do vašega vzorca iz banke in ta bo lahko izdan kadar koli ga boste potrebovali.

Ker je popkovnična kri vaša (avtologna presaditev) ali od vaše družine, je možnost tveganja za bolezen presadka proti gostitelju veliko manjša in stopnja uspešnosti je veliko višja. Avtologni vzorci se 100 % ujemajo z DNK darovalcev, 50% s starši in 25% s sorojenci.

 

Uničenje popkovnične krvi

Kljub dokazanim koristim popkovničnih matičnih celic se večina teh dragocenih celic ob rojstvu še vedno zavrže. To je osebna izbira družine, vendar je to na žalost pogosta izbira zaradi pomanjkanja ozaveščenosti o shranjevanju popkovnične krvi.

Matične celice iz popkovine vsako leto rešijo življenja na tisoče otrok in odraslih z krvnim rakom. Opravljajo se tudi nove študije in tehnologije, ki odpirajo nove možnosti za zdravljenje več bolezni in stanj z matičnimi celicami

Danes je praksa shranjevanja popkovnične krvi v zasebni banki veliko bolj uspešna in stroškovno učinkovita, kot je bila nekoč. Shranjevanje popkovnične krvi v zasebni banki je lahko dosegljivo že za 90 evrov na leto*, postopek procesa izdaje pa je mogoče izvesti že v 24 urah.

Nikoli ne veste, kdaj boste morda vi, eden od vaših družinskih članov ali kdo drug potrebovali matične celice iz popkovnice. Pomagajte nam širiti besedo in naj postane shranjevanje popkovnične krvi prva izbira staršev!

Future Health je ena največjih in najbolj akreditiranih zasebnih bank matičnih celic na svetu. Prevažamo in shranjujemo vzorce matičnih celic iz več kot 94 držav, vključno z matičnimi celicami iz popkovine, popkovničnim tkivom in matičnimi celicami zobne pulpe. Obrnite se na našo ekipo, če želite izvedeti, kako poskrbeti za prihodnje zdravje svojih otrok.

* Veljajo letna pristojbina za shranjevanje, začetna pristojbina za zbiranje in obdelavo.

 

Več o MATIČNIH CELICAH

Delite

Iščite

Search

Future Health

na družabnih omrežjih

Spremljajte nas za sveže novice, navdihujoče vsebine in ekskluzivne ugodnosti!

Naše novičke

Delite