Bolnik po možganski kapi uspešno okreval po terapiji s popkovnično krvjo

Junija 2019 je 46-letni moški, ki ga je dve uri prej zadela možganska kap, vstopil v tajvansko univerzitetno bolnišnico Tzu Chi in postal kandidat za študijo uporabe popkovnične krvi pri možganski kapi.

Zdravniki so dobili osnovno sliko njegovih možganov z magnetno resonanco in poslali zahtevo banki popkovnične krvi, da najde enoto darovane popkovnične krvi, ki bi ustrezala bolniku.

Našli so popkovnično kri, ki se je ujemala s 46-letnim bolnikom po možganski kapi. Darovalec tega vzorca je bil otrok, ki se je rodil 17 let prej v Tajvanu.

Terapijo s popkovnično krvjo so bolniku dali 8. dan po možganski kapi. Pacient je prejel tudi štiri 100 ml infuzije manitola, diuretika, ki je pomagal zmanjšati pritisk na možgane.

Slike z magnetno resonanco so bile posnete dve uri po transfuziji in en dan po transfuziji popkovnične krvi (UCB), nato tri mesece in šest mesecev po infuziji.

Slike kažejo, da je edem v desnem režnju bolnikovih možganov izginil v šestih mesecih po terapiji s popkovnično krvjo.

Rezultati so bili jasni pri bolnikovi mobilnosti. Pacientu se je po terapiji s popkovnično krvjo začela nekoliko vračati mobilnost in do tretjega meseca je lahko hodil z delno pomočjo.

Ob koncu obdobja opazovanja je bolnik popolnoma obnovil svoje motorične funkcije in je lahko živel samostojno.

Večina bolnikov po možganski kapi ostane trajno invalidnih. Vendar pa je ta bolnik popolnoma okreval v nekaj več kot enem letu zahvaljujoč eni terapiji s popkovnično krvjo, ki so jo dali 8. dan po možganski kapi.

 

VEČ O ZDRAVLJENJU Z MATIČNIMI CELICAMI

 

Porta tellus aliquam ligula sollicitudin

Tincidunt habitant egestas erat lectus congue nisl dapibus nostra bibendum. In est in vitae dictumst varius lorem congue rutrum eget primis augue. At orci cubilia duis orci consequat libero malesuada mi. Porta facilisis dui, justo laoreet penatibus. Eros penatibus justo, tempor ligula vestibulum vestibulum lacus mauris himenaeos quisque proin.

Tincidunt wisi euismod iaculis nunc vita

Habitasse justo, sed justo. Senectus morbi, fermentum magna id tortor. Lacinia sociis morbi erat ultricies dictumst condimentum dictum nascetur? Vitae litora erat penatibus nam lorem. Euismod tempus, mollis leo tempus? Semper est cursus viverra senectus lectus feugiat id! Odio porta nibh dictumst nulla taciti lacus nam est praesent.

Delite

Iščite

Search

Future Health

na družabnih omrežjih

Spremljajte nas za sveže novice, navdihujoče vsebine in ekskluzivne ugodnosti!

Naše novičke

Delite