Bolnik po možganski kapi uspešno okreval po terapiji s popkovnično krvjo

Junija 2019 je 46-letni moški, ki ga je dve uri prej zadela možganska kap, vstopil v tajvansko univerzitetno bolnišnico Tzu Chi in postal kandidat za študijo uporabe popkovnične krvi pri možganski kapi.

Zdravniki so dobili osnovno sliko njegovih možganov z magnetno resonanco in poslali zahtevo banki popkovnične krvi, da najde enoto darovane popkovnične krvi, ki bi ustrezala bolniku.

Našli so popkovnično kri, ki se je ujemala s 46-letnim bolnikom po možganski kapi. Darovalec tega vzorca je bil otrok, ki se je rodil 17 let prej v Tajvanu.

Terapijo s popkovnično krvjo so bolniku dali 8. dan po možganski kapi. Pacient je prejel tudi štiri 100 ml infuzije manitola, diuretika, ki je pomagal zmanjšati pritisk na možgane.

Slike z magnetno resonanco so bile posnete dve uri po transfuziji in en dan po transfuziji popkovnične krvi (UCB), nato tri mesece in šest mesecev po infuziji.

Slike kažejo, da je edem v desnem režnju bolnikovih možganov izginil v šestih mesecih po terapiji s popkovnično krvjo.

Rezultati so bili jasni pri bolnikovi mobilnosti. Pacientu se je po terapiji s popkovnično krvjo začela nekoliko vračati mobilnost in do tretjega meseca je lahko hodil z delno pomočjo.

Ob koncu obdobja opazovanja je bolnik popolnoma obnovil svoje motorične funkcije in je lahko živel samostojno.

Večina bolnikov po možganski kapi ostane trajno invalidnih. Vendar pa je ta bolnik popolnoma okreval v nekaj več kot enem letu zahvaljujoč eni terapiji s popkovnično krvjo, ki so jo dali 8. dan po možganski kapi.

 

VEČ O ZDRAVLJENJU Z MATIČNIMI CELICAMI

 

Delite

Iščite

Search

Future Health

na družabnih omrežjih

Spremljajte nas za sveže novice, navdihujoče vsebine in ekskluzivne ugodnosti!

Naše novičke

Delite