Način obdelave popkovnične krvi

Future Health Biobank je ena največjih družinskih bank popkovnične krvi na svetu. V zadnjih 17 letih je preizkusila številne vodilne tehnologije za obdelavo popkovnične krvi.

Svoje vzorce matičnih celic nam zaupa več kot 100.000 družin. Zato menimo, da je pomembno da razumete postopek, skozi katerega gredo vsi vzorci popkovnične krvi, za uspešno kriozamrzovanje in shranjevanje. Naš industrijsko odobren načina obdelave zagotovi, da vsak vzorec doseže največje možno število celic za varno in učinkovito možnost zdravljenja v prihodnosti.

Predstavljamo vam način obdelave vsakega vzorca popkovnične krvi v Future Health Biobank in kako pripravi vaš vzorec za shranjevanje.

Kaj vsebuje vzorec popkovnične krvi?

Rdeče krvničke | 40 - 45 %

Vrednost: Nima terapevtske vrednosti, ne prispeva k številu matičnih celic.

Buffy Coat frakcija | 5 - 10 %

Vrednost: Visoka terapevtska vrednost, vsebuje ključne matične celice, ki se uporabljajo za zdravljenje

Plazma | 50 - 55 %

Vrednost: Omejena terapevtska vrednost, ne prispeva k številu matičnih celic.

Primarna, industrijsko odobrena metoda obdelave popkovnične krvi, ki se uporablja pri Future Health Biobank, je metoda redukcije volumna. To metodo uporabljamo za vsak vzorec popkovnične krvi, ki ga prejmemo v naš laboratorij in omogoča največjo varnost vzorca.

Preprosto povedano, postopek redukcije volumna vključuje zmanjšanje velikosti vzorca z odstranjevanjem škodljivih odpadnih snovi (približno 90% vzorca), nato izoliranje in zaščito dragocenih matičnih celic za shranjevanje. Ne bodite zmedeni, če slišite za Sepax, MacoPress ali AXP, to so preprosto različni tipi naprav, ki izvajajo postopek redukcije volumna.

Trenutno se uporabljata dve metodi za zmanjšanje volumna vzorca popkovnične krvi:

  • Centrifugalno zmanjšanje volumna - najbolj priljubljena metoda. Z gravitacijo znotraj pretočnega citometra se ločijo celice popkovnične krvi s pomočjo centrifugalne sile.
  • Sedimentalno zmanjšanje volumna - z uporabo kemikalij za ločevanje potencialno strupenih odpadnih snovi iz vzorca.

„Odpadne snovi“ se nanašajo na rdeče krvne celice v vzorcu popkovnične krvi. Te celice se namreč ne shranjujejo dobro in lahko počijo ter sprostijo toksine v vzorec. To lahko uniči dragocene matične celice, kar pomeni večjo izgubo celic in tudi, da je vzorec strupeno za prejemnika v primeru presaditve.

1. Izognemo se škodljivim ali celo usodnim stranskim učinkom

Če pri presaditvi matičnih celic ostane preveč rdečih krvničk v vzorcu, so le-te bile povezane z škodljivimi in celo usodnimi stranskimi učinki.

Zato se uporabi metoda redukcije volumna, da se odstranijo vse rdeče krvne celice, preden se vzorec popkovnične krvi kriozamrzne in shrani.

2. Varnejše shranjevanje

Metoda redukcije volumna dokazano bolje zaščiti celice tekom shranjevanja, kar pomeni večje število celic ob uporabi vzorca.

3. Optimalni pogoji zamrzovanja

Manjši kot je volumen vzorca za zamrzovanje, bolj enakomerno se lahko vzorec zamrzne. To je kritičen del zamrzovanja, saj z enakomernim zamrzovanjem minimiziramo odmiranje celic tekom zamrzovanja ter enako velja tudi pri odmrzovanju v primeru uporabe vzorca.

4.  Manj dodanega zaščitnega sredstva

Vsakemu vzorcu je dodan krioprotektant, ne glede na način obdelave, saj igra ključno vlogo pri stabilizaciji in zaščiti vzorca med postopkom zamrzovanja do -180°C. Na žalost so krioprotektanti toksični za prejemnika celic v primeru uporabe ter v večjih količinah. V primeru metode redukcije volumna je potrebno bistveno manj krioprotektanta za shranjevanje popkovnične krvi in s tem ima tak vzorec najnižjo možno vsebnost kemičnih snovi.

Obdelava in shranjevanje polne popkovnične krvi je alternativna metoda, vendar je danes minimalno v uporabi in šteje kot zastarela metoda. Shranjevanje polne popkovnične krvi pomeni, da se vzorec enostavno pripravi za shranjevanje, ne odstrani se nobeno od škodljivih stranskih produktov in vzorec se običajno shrani v eni veliki vrečki.

Shranjevanje popkovnične krvi na tak način je tudi ceneje, saj ni procesiranja vzorca, vendar lahko škodljive snovi v vzorcu negativno vplivajo na kvaliteto in število matičnih celic. Zelo malo biobank ponuja shranjevanje popkovnične krvi na ta način, saj je metoda redukcije volumna vzorca nedvomno superiorna metoda.