Zakasnjeni prerez popkovine in shranjevanje popkovnične krvi

Vedno več raziskav potrjuje prednosti zakasnjenega prereza popkovine, zato je razumljivo, da ima vedno več staršev vprašanja kako je to združljivo s shranjevanjem popkovnične krvi.

Tukaj bomo razložili, kako zakasnjeni prerez popkovine in shranjevanje popkovnične krvi gresta z roko v roki in oba pomagata zaščititi zdravje vašega otroka.

Zakasnjeni prerez popkovine (znan tudi kot optimalen prerez popkovine) je proces prereza popkovine šele potem, ko popkovina preneha utripati oz. po iztisu posteljice. Vašemu otroku zagotovi zdravo količino krvi in železa, po prehodu iz maternice, vključno z rdečimi krvničkami, matičnimi celicami in celicami imunskega sistema.

Zadnja strokovna priporočila so, da je prerez popkovine zakasnjen najmanj 60 sekund po porodu otroka. Ocenjuje se, da v tem času otrok prejme 80 % popkovnične krvi. S tem se otroka pomaga zaščititi pred stanji kot je pomanjkanje železa in nestabilnosti krvožilja.

Obstaja zelo razširjen mit, da v primeru shranjevanja popkovnične krvi bo otrok prikrajšan in zakasnjeni prerez popkovine ni možen. Dejstvo pa je, da je mnogokrat dovolj le 15 ml popkovnične krvi za uspešno shranjen vzorec matičnih celic. Kar je zelo majhen deleže v primerjavi z približno 200 ml popkovnične krvi, ki se nahaja v popkovini.

Kljub shranjevanju popkovnične krvi, bo vaš otrok prejel večji delež popkovnične krvi in s tem nujen kisik in hranila, ki se nahajajo v krvi. Delček odvzete krvi se bo ustrezno obdelal in shranil in bo na voljo za zdravljenja v bodoče.

 

VEČ O MATIČNIH CELICAH >>>

Delite

Iščite

Search

Future Health

na družabnih omrežjih

Spremljajte nas za sveže novice, navdihujoče vsebine in ekskluzivne ugodnosti!

Naše novičke

Delite