Svetovni dan Popkovnične krvi 2020

Svetovni dan popkovnične krvi, ki ga organizira Fundacija Save the Cord, ozavešča o sedanji in prihodnji uporabi matičnih celic iz popkovnične krvi. Ob tej priložnosti bo Fundacija 17. novembra gostila brezplačno spletno konferenco, na kateri bodo gostili starše, zdravnike, medicinske sestre in babice.

Kot ena največjih svetovnih družinskih bank popkovnične krvi, smo sami pogledali neverjetne prednosti matičnih celic iz popkovnične krvi v sedanji medicini in kako bi nam lahko pomagale v prihodnosti.

Kaj so matične celice iz popkovnične krvi?

Naša telesa vsebujejo na tisoče matičnih celic; specializirane celice, ki se lahko spremenijo v druge vrste celic in se razmnožijo. Kaj pa je tako pomembno pri tistih, ki jih najdemo v popkovnični krvi?

Matične celice iz popkovnične krvi najdemo v popkovnični krvi, popkovničnem tkivu in posteljici. So podobne matičnim celicam kostnega mozga, vendar jih je mogoče po rojstvu zbrati na hiter, neinvaziven način, ki ne ovira zakasnjenega stiskanja popkovine.

Popkovnična kri vašega otroka vsebuje dve vrsti matičnih celic: hematopoetske matične celice (HSC) in mezenhimske matične celice (MSC). HSC se lahko spremenijo v rdeče in bele krvne celice, MSC pa se lahko spremenijo v različne vrste tkiv, kot so živci in mišice. Odkrijte več prednosti matičnih celic iz popkovnične krvi.

Uporaba popkovnične krvi danes

Na področju regenerativne medicine se vse več staršev odloča za shranjevanje popkovnične krvi. Po podatkih Urada za človeška tkiva (HTA) se je število zasebno predelanih enot popkovnične krvi povečalo s 10.676 v letu 2014 na 15.078 v letu 2018. To je verjetno posledica naraščajočega terapevtskega potenciala HSC, ki jih v popkovnični krvi najdemo v izobilju.

Trenutno se HSC, ki jih najdemo v popkovnični krvi, uporablja v približno 85 standardnih terapijah za zdravljenje krvnih in genetskih bolezni. Sem spadajo vrste levkemije, anemije in drugih stanj imunske pomanjkljivosti.

Uporaba matičnih celic iz popkovnične krvi ni povezana le z zdravljenjem bolezni in stanj – različni športniki in znane osebnosti kot sta Cristiano Ronaldo in Rafael Nadal, naj bi se zaradi športnih poškodb obrnili na presaditve popkovnične krvi.

Bodoč potencial popkovnične krvi

HSC iz popkovnične krvi so prisotni v stotinah kliničnih študij, od nevroloških motenj, kot je avtizem, do zdravljenja življenjsko nevarnih bolezni, kot so Alzheimerjeva bolezen, bolezni srca in diabetes tipa 1. Veliko teh kliničnih študij je doslej pokazalo obetavne rezultate, nekateri pa so privedli do uspešnih eksperimentalnih terapij.

Prihodnost popkovnične krvi v medicini je vznemirljiva in vsako leto vodi do prebojev. Zaradi tega je za družine toliko bolj pomembno, da razmislijo o shranjevanju popkovnične krvi. Shranjevanje teh posebnih matičnih celic v zasebni banki bi lahko nekega dne nudilo podporo zdravljenju ali celo rešilno življenje vas in vaših otrok.

Pridružite se pogovoru #WCBD20

Če želite izvedeti več o najnovejših vročih temah in dogajanju na področju popkovnične krvi, se prijavite in se pridružite 17. novembra 2020 brezplačno konferenci Svetovnega dneva popkovnične krvi.

 

Delite

Iščite

Search

Future Health

na družabnih omrežjih

Spremljajte nas za sveže novice, navdihujoče vsebine in ekskluzivne ugodnosti!

Naše novičke

Delite