Matične celice iz tkiva popkovnice in avtizem: zdravilo za fantka

Gage, ki je bil spočet z umetno oploditvijo, se je rodil po naravni poti po polni nosečnosti. Njegovi starši so se odločili za zakasnjeno rezanje popkovnice, hkrati pa so iz previdnosti zbrali matične celice iz popkovnične krvi za shranjevanje. Pri šest mesecih je Gageova mati Renee začelo skrbeti za sinovo zdravje, potem ko je opazila nenavadno vedenje. Gage je plazil nesimetrično, izvajal je ponavljajoča gibanja in ni vzpostavil očesnega kontakta. Diagnoza: avtizem.

Sprva so Gageovi starši opazili, da se plazi asimetrično, ponavlja gibe in ni vzpostavil očesnega stika. Pri dveh letih so mu diagnosticirali avtizem – motnjo avtističnega spektra stopnje 2. To je pomenilo, da bo potreboval veliko podporo pri verbalnih spretnostih in razvoju učenja.

Odločena, da bo na kakršen koli način pomagala sinu, se je Renee vrgla v raziskave avtizma in kmalu naletela na možnost terapije z matičnimi celicami iz popkovnične krvi. V upanju, da bo uporabil Gageove matične celice iz popkovnične krvi, ki so bile shranjene ob rojstvu, je Renee poskusila vpisati Gageja na klinično raziskavo na univerzi Duke. Vendar so bili razočarani, ko so izvedeli, da je bil Gagejev vzorec med shranjevanjem kontaminiran. Takrat se je družina obrnila k mezenhimskim matičnim celicam (MSC) iz darovanega tkiva popkovnice, da bi lahko zdravila Gageov avtizem.

Ko se je približeval Gagejev tretji rojstni dan, je fantek prejel infuzijo MSC-jev iz Whartonovega žolce v tkivu popkovnice. Eksperimentalno terapijo je Gagev zdravnik opravil nedaleč od njegovega doma v ZDA.

Na presenečenje njegovih staršev se je Gagejevo besedišče hitro povečalo po terapiji z matičnimi celicami. Kasneje je prejel še štiri infuzije MSC iz popkovničnega tkiva in Gage je sedaj družaben in zgovoren petletnik, ki obiskuje splošno šolo.

Medtem ko je bila Gageova terapija z doniranimi matičnimi celicami uspešna, verjamemo, da so avtologne matične celice, odvzete iz otrokove lastne popkovnične krvi ali popkovničnega tkiva, učinkovitejše. Če torej razmišljate o shranjevanju matičnih celic za svojega otroka, ne pozabite izbrati akreditirano in priznano banko matičnih celic, ki izvaja testiranja (za bakterijsko in drugo kontaminacijo) na vseh shranjenih vzorcih.

 

Referenca:

https://parentsguidecordblood.org/en/news/how-cord-tissue-changed-my-sons-life

 

Več o zdravljenju z matičnimi celicami >>>

Porta tellus aliquam ligula sollicitudin

Tincidunt habitant egestas erat lectus congue nisl dapibus nostra bibendum. In est in vitae dictumst varius lorem congue rutrum eget primis augue. At orci cubilia duis orci consequat libero malesuada mi. Porta facilisis dui, justo laoreet penatibus. Eros penatibus justo, tempor ligula vestibulum vestibulum lacus mauris himenaeos quisque proin.

Tincidunt wisi euismod iaculis nunc vita

Habitasse justo, sed justo. Senectus morbi, fermentum magna id tortor. Lacinia sociis morbi erat ultricies dictumst condimentum dictum nascetur? Vitae litora erat penatibus nam lorem. Euismod tempus, mollis leo tempus? Semper est cursus viverra senectus lectus feugiat id! Odio porta nibh dictumst nulla taciti lacus nam est praesent.

Delite

Iščite

Search

Future Health

na družabnih omrežjih

Spremljajte nas za sveže novice, navdihujoče vsebine in ekskluzivne ugodnosti!

Naše novičke

Delite