Dr. Pušenjak priporoča shranjevanje matičnih celic

Mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar nam je zaupal svoj pogled o matičnih celicah in shranjevanju popkovnične krvi.

 

˝Menim, da sta odvečna popkovnična kri, ki ostane v posteljici in popkovnici ter v tkivu popkovnične žolice po rojstvu otroka, trenutno najbogatejša in najustreznejša vira matičnih celic. In te so surovina za nesluten potencial zdravljenja v prihodnjih nekaj 10 ali celo 100 letih.

Že zdaj se z uporabo matičnih celic zdravi ogromno redkih bolezni in stanj, nabor teh se eksponentno veča. Biotehnologija celice izjemno napreduje in verjetno res ni daleč čas, ko bo mogoče tudi pri običajnih telesnih somatskih celicah daljšati telomere in s tem obrniti procese staranja. Zelo verjetno bo tehnologija omogočala tudi pretvorbo ene linije celic (npr. maščobnih) preko manj diferenciranih (matičnim podobnih) v druge (npr. živčne, srčno mišične, jetrne, kožne ali endokrine). Ter s tem popolno zdravljenje številnih bolezni, ki trenutno zahtevajo zdravila s stranskimi učinki in ne povsem predvidljivimi glavnimi učinki.

Ampak…. to je obetajoča prihodnost, ki jo pa brez večjega tveganja lahko otroku zagotovimo že zdaj. Preprosto shranimo in konzerviramo njegove matične celice ob rojstvu, katere bi sicer zavrgli in izgubili za vedno. S konzerviranjem in hrambo matičnih celic tako rekoč shranimo celice, ki so osnova za vse telesne celice človeka. Stare so 0 (nič) dni in to starost z vsemi lastnostmi matičnih celic pri -183 ° C lahko ohranimo tudi 100 let in več.˝

 

Več o matičnih celicah >>>

Delite

Iščite

Search

Future Health

na družabnih omrežjih

Spremljajte nas za sveže novice, navdihujoče vsebine in ekskluzivne ugodnosti!

Naše novičke

Delite