Koronavirus, vaša nosečnost in shranjevanje popkovnične krvi

Medtem ko smo vsi združeni v boju proti koronavirusu (ali COVID-19), se pri bodočih materah poraja veliko vprašanj o tem, kako bi virus lahko vplival na nosečnost in shranjevanje popkovnične krvi. Za vas smo pripravili nekaj najpogostejših vprašanj in odgovorov na te pomembne teme.

Pomembno je poudariti, da koronavirus (COVID-19) ni virus gripe, čeprav so simptomi in narava njegovega širjenja podobni kot pri gripi. Glede na to dejstvo, smernice delno temeljijo na predhodnih raziskavah nosečnosti in virusov gripe.

Ali imajo nosečnice večje tveganje za okužbo z COVID-19?

Klinični nasveti Ameriškega kolegija porodničarjev in ginekologov (ACOG) kažejo, da nosečnice niso izpostavljene povečanemu tveganju za COVID-19. Vendar opozarjajo, da bi lahko nosečnice imele hujše simptome, če bi se okužile.Razlog je v tem ker spremembe, ki se pojavijo med nosečnostjo, povzročijo šibkejši imunski sistem in večje obremenitve srca in pljuč pri materi.

Če ste noseči, morate slediti strogim previdnostnim ukrepom, da se izognete izpostavljenosti COVID-19. Če ste noseči in sumite, da imate COVID-19, morate takoj obvestiti zdravnika.

Če se med nosečnostjo okužim z COVID-19, bo to vplivalo na otroka?

Če mati med nosečnostjo zelo zboli, lahko obstaja večje tveganje za splav ali prezgodnji porod. Če ste noseči in sumite, da imate COVID-19, morate takoj obvestiti zdravnika.

Ali se lahko COVID-19 med nosečnostjo prenese na otroka?

V večini primerov posteljica prepreči, da bi se bolezni in okužbe širile z matere na otroka v maternici. V obsežni bolnišnični študiji ni bilo dokazov o trans-placentnem prenosu gripe z matere na otroka. V primeru COVID-19 začetne študije na Kitajskem kažejo, da se koronavirus včasih lahko prenaša z matere na otroka, vendar je za potrditev tega potrebnih več raziskav.

Pomembno je tudi vedeti, da se COVID-19 lahko prenaša z matere na otroka po rojstvu. V tej situaciji svetujemo, da mati črpa mleko in drugemu negovalcu omogoči hranjenje in ravnanje z dojenčkom, dokler si mati ne opomore.

Ali lahko popkovnična kri prenaša COVID-19?

Dosedanje študije kažejo, da kri iz popkovine ne more vsebovati COVID-19, tudi če se mati okuži med nosečnostjo. Iz tega razloga FDA ne priporoča testiranja darovalcev krvi za COVID-19 in dovoljeno vam je shranjevanje popkovnične krvi.

V študiji devetih rojstev v Wuhanu na Kitajskem je bilo vseh devet mater okuženih in bolanih z COVID-19, njihovei dojenčki pa so bili rojeni z carskim rezom. Medtem ko so bili dojenčki še v sterilni operacijski sobi, so bili odvzeti vzorci amnijske tekočine in popkovnične krvi. Vseh devet vzorcev je bilo testirano negativno na COVID-19, zato materi ni treba skrbeti, da bi bil virus prisoten v popkovnični krvi ali tkivu.

Ali materina protitelesa otroku zagotavljajo imunost?

Ko vaš dojenček raste v maternici, ga posteljica ščiti pred boleznimi tako, da prepušča matera protitelesa, ki preidejo v otrokovo kri. Dojenček podeduje imunski sistem in odpornost svoje matere do približno šestega meseca starosti.

Če je imela mati koronavirus in si je opomogla, nosi zaščitna protitelesa, za katera je dokazano, da jih prenese na otroka. Majhna raziskava v kitajskem Wuhanu je potrdila priostnost protiteles v krvi dojenčkov vseh 6 mater okuženih z COVID-19 tekom nosečnosti.

Ali je COVID-19 razlog za shranjevanje popkovnične krvi?

Širjenje in vpliv koronavirusa po vsem svetu je mnoge starše bolj ozavestilo, kako zaščititi zdravje svojih otrok v prihodnosti. Kot rezultat tega se povečuje zanimanje o bančništvu matičnih celic iz popkovnične krvi.

Medtem ko poteka nekaj študij matičnih celic in koronavirusa, ni dokazov o preventivni povezavi. Vendar motivacija za shranjevanje popkovnične krvi ostaja. Če izberete zasebno banko, ta storitev nudi otroku bogat vir matičnih celic shranjenih za zdravljenje morebitnih prihodnjih bolezni.

 

Reference:

Parents guide to cord blood banking

 

Ne spreglejte: Katere bolezni se danes zdravijo z krvotvornimi matičnimi celicami

Delite

Iščite

Search

Future Health

na družabnih omrežjih

Spremljajte nas za sveže novice, navdihujoče vsebine in ekskluzivne ugodnosti!

Naše novičke

Delite