Fantkova bolezen srpastih celice ozdravljena z matičnimi celicami iz popkovnične krvi

Osemletnega Hamada iz Združenih arabskih emiratov so ozdravili bolezni srpastih celic z matičnimi celicami njegovega mlajšega brata. Zdravljenje, ki mu je spremenilo življenje, kaže na pomembnost zbiranja in shranjevanja otrokove popkovnične krvi ob rojstvu za morebitno uporabo v prihodnosti.

Bolezen srpastih celic je ena najpogostejših dednih krvnih bolezni v ZAE. Država ima eno najvišjih frekvenc te bolezni na svetu. Bolezen srpastih celic prizadene obliko rdečih krvnih celic, kjer so te namesto diskaste oblike spremenijo v obliko polmeseca. Zaradi tega se celice zlepijo in zamašijo majhne krvne žile, kar ima za posledico bolečino, okužbo in poškodbe organov. Srpaste celice prav tako ne morejo pravilno prenašati kisika po telesu, kar vodi v kronično anemijo, pomanjaknje sape in utrujenost.

Hamadova družina se je odločila shraniti popkovnično kri novorojenega sina Abdullaha, da bi izboljšala kakovost življenja starejšega sina. Presaditev krvotvornih matičnih celic je edino znano zdravilo za bolezen srpastih celic in je še posebej učinkovito pri otrocih in mladih.

Presaditve matičnih celic iz popkovnične krvi med sorojenci imajo še večji uspeh; zaradi česar se skoraj 90% bolnikov pozdravi bolezni.

Hamad je junija 2017 v medicinskem centru otroške bolnišnice v Cincinnatiju prestal presaditev z uporabo bratovih matičnih celic iz popkovnične krvi, kjer je bil vzorec matičnih celic shranjen in testiran v skladu s strogimi standardi AABB in FDA.

Leto kasneje je Hamad popolnoma ozdravljen bolezni srpastih celic in živi srečno, zdravo življenje v Abu Dabiju.

Referenca:

https://parentsguidecordblood.org/en/news/hamads-story

 

Porta tellus aliquam ligula sollicitudin

Tincidunt habitant egestas erat lectus congue nisl dapibus nostra bibendum. In est in vitae dictumst varius lorem congue rutrum eget primis augue. At orci cubilia duis orci consequat libero malesuada mi. Porta facilisis dui, justo laoreet penatibus. Eros penatibus justo, tempor ligula vestibulum vestibulum lacus mauris himenaeos quisque proin.

Tincidunt wisi euismod iaculis nunc vita

Habitasse justo, sed justo. Senectus morbi, fermentum magna id tortor. Lacinia sociis morbi erat ultricies dictumst condimentum dictum nascetur? Vitae litora erat penatibus nam lorem. Euismod tempus, mollis leo tempus? Semper est cursus viverra senectus lectus feugiat id! Odio porta nibh dictumst nulla taciti lacus nam est praesent.

Delite

Iščite

Search

Future Health

na družabnih omrežjih

Spremljajte nas za sveže novice, navdihujoče vsebine in ekskluzivne ugodnosti!

Naše novičke

Delite