Popkovnična kri – novo upanje za zdravljenje sestrine aplastične anemije

Petletna Sun Lexuan iz Kitajske je zelo bolna zaradi redke krvne bolezni, aplastične anemije. Njeni starši so se odločili, da bodo spočeli njeno mlajšo sestro Sun Yiwei, da bi lahko njeno popkovnično kri uporabili za zdravljenje.

Aplastična anemija je redka motnja, zaradi katere kostni mozeg in matične celice ne proizvajajo dovolj krvnih celic. Starši Sun Lexuana so imeli težave pri iskanju zdravljenja za svojo hčer, vendar so vedeli, da bodo matične celice iz popkovnične krvi sorojenca zagotovili zadostno tkivno skladnost vzorca za uspešno zdravljenje.

Matične celice v popkovnično kri so v izobilju in so bolj prilagodljive kot tiste v kostnem mozgu. Lahko obnovijo poškodovane celice in se razvijejo v bele krvničke, rdeče krvne celice in trombocite. Zaradi tega je biobančništvo oz. shranjevanje popkovnične krvi postalo vse bolj priljubljena varnostna naložba za starše, kjer lahko dragocene matične celice ob rojstvu zamrznemo in shranimo za morebitno prihodnjo uporabo.

Lexuan so diagnosticirali aplastično anemijo pri treh letih, od takrat se je njeno stanje stabiliziralo z antilimfocitom globulin – serumom iz krvi, ki vsebuje protitelesa. Vendar bo prihod dojenčice Yiwei končno zagotovil zdravilo in družini prinesel veliko sreče in olajšanja.

Yiweijeva popkovnična kri je bila odvzeta takoj, ko se je 19. januarja rodila v vojaški splošni bolnišnici Jinan. Lexuan bo po kitajskem novem letu prejel prvo presaditev matičnih celic s pomočjo popkovnične krvi svoje mlajše sestre.

Referenca:

http://k.sina.com.cn/article_2159579303_p80b890a70010036jd.html

 

VEČ O POPKOVNIČNI KRVI IN MATIČNIH CELICAH

Delite

Iščite

Search

Future Health

na družabnih omrežjih

Spremljajte nas za sveže novice, navdihujoče vsebine in ekskluzivne ugodnosti!

Naše novičke

Delite