Matične celice iz popkovnične krvi pomagajo pri zdravljenju cerebralne paralize

Facundo je mlad fant iz Argentine. Njegovi starši so se po priporočilu prijatelja odločili ob rojstvu shraniti matične celice iz popkovnične krvi. Noben ni vedel, kako življenjsko pomembna bo ta odločitev za Facunda, ki je kmalu po rojstvu razvil cerebralno paralizo.

Facundo (družina ga kliče Facu) se je rodil leta 2013 s hipoksijo, zaradi katere je nastala cerebralna paraliza. Njegova mati Mariana je upala, da bodo shranjeno popkovnično kri njenega sina lahko uporabili za izboljšanje kakovosti njegovega življenja. Ko je bil Facu star dve leti, se je udeležila konference o najnovejših napredkih raziskav matičnih celic. Tu je odkrila, kako se matične celice iz popkovnične krvi lahko uporabljajo za zdravljenje cerebralne paralize.

Po poizvedovanju pri banki matičnih celic je bila Mariana napotena na univerzo Duke, ki je vključila Facuja v študijo pod vodstvom Joanne Kurtzberg, za zdravljenje cerebralne paralize pri otrocih. Facu je prejel transfuzijo matičnih celic iz popkovnične krvi, in kmalu po tem je Mariana opazila izboljšanje pri sinu.

“Zdravljenje je zelo pomagalo njegovemu imunskemu sistemu. Velike izboljšave so vidne v njegovi pozornosti in kognitivnem delovanju. Še vedno se moramo zelo potruditi pri njegovih motoričnih sposobnostih, vendar ni nemogoče. Izboljšanje njegovega imunskega sistema je bilo impresivno.”

Mariana, Facujeva mama

Po rezultatih Facujeve presaditve matičnih celic in izboljšanju njegovega stanja je Mariana pozvala druge starše, naj razmislijo o zasebnem shranjevanju popkovnične krvi za prihodnost svojega otroka:

“Če dobite informacije o shranjevanju matičnih celic, ko ste noseči, ne oklevajte.

Moja izkušnja je bila fantastična. Enako bi naredili še enkrat in res priporočam vsem staršem. Prosim, ne oklevajte. Če jih lahko shranite, bodo morda v prihodnosti v pomoč družinskemu članu … ”

 

Referenca:

https://parentsguidecordblood.org/en/news/chance-facu

Več o zdravljenju z matičnimi celicami >>>

Delite

Iščite

Search

Future Health

na družabnih omrežjih

Spremljajte nas za sveže novice, navdihujoče vsebine in ekskluzivne ugodnosti!

Naše novičke

Delite