Avtologna presaditev popkovnične krvi je rešila življenje štiriletniku

Pri samo štirih letih je Henrique prva oseba na Portugalskem, ki je prejela infuzijo svojih matičnih celic iz popkovnične krvi, kar je znano kot avtologna presaditev popkovnične krvi.

Matične celice so bile uporabljene za uspešno zdravljenje hude aplastične anemije pri Henrique, ki je sedaj v remisiji.

Henriqueina mama je slišala o prednostih družinskega bančništva popkovnične krvi in se odločila, da bo ob porodu shranila matične celice popkovniče krvi svojega najmlajšega sina:

Pred štirinajstimi leti, ko sem zanosila z Guilhermeom, nam je sorodnik pripovedoval o krioshranjevanju matičnih celic. Ljudje na Portugalskem so takrat začeli govoriti o tej možnosti. A ideja se nam je zdela zanimiva predvsem zato, ker se znanost tako hitro razvija… Bilo je drugačno zdravstveno zavarovanje.

Ko se je Henrique rodil 9 let pozneje, smo se odločili, da celice spet shranimo. Ne le zaradi enakosti med našimi otroki, ampak tudi zato, ker še naprej verjamemo, da so prihodnost nekaterih področij medicine matične celice… Henriquene bolezni nismo mogli predvideti.

Ko je bil mlad fant prvič diagnosticiran z aplastično anemijo, so ga hitro premestili v lizbonski institut Português de Oncologia (IPO), kjer je začel s kemoterapijo. Vzorec popkovnične krvi je bil pripravljen, da ga kmalu zatem uporabijo pri avtologni presaditvi matičnih celic.

Aplastična anemija je redka in smrtno nevarna bolezen imunske pomanjkljivosti. Razlog je v kostnem mozgu, ki ne more proizvesti dovolj krvnih celic. Posledica tega so številni simptomi anemije, poleg krvavitve in dovzetnosti za okužbe. Edini način dolgoročnega zdravljenja je bolnikov imunski sistem vzpostaviti s presaditvijo matičnih celic.

Henriqueova avtologna presaditev matičnih celic je bila opravljena 5. aprila 2019 na IPO. Ko so zdravniki opazili hitro okrevanje njegovih krvnih celic in imunskega sistema, so ga v enem mesecu po presaditvi odpustili domov.

Medtem ko se njegov imunski sistem obnavlja, Henrique še vedno nosi masko v javnosti, da ga zaščiti pred mikrobi. Sicer živi normalno, srečno življenje malčka z družino.

Referenca:

https://futurehealthbiobank.com/blog/four-year-olds-life-saved-with-his-own-cord-blood/

Več o shranjevanju popkovnične krvi >>

Delite

Iščite

Search

Future Health

na družabnih omrežjih

Spremljajte nas za sveže novice, navdihujoče vsebine in ekskluzivne ugodnosti!

Naše novičke

Delite