Deklica s poškodbo možganov zdravljena z matičnimi celicami

Zapletena poškodba možganov pri mladi deklici zdravljena z matičnimi celicami iz popkovnične krvi

13-letna Sofija iz ukrajinske pokrajine Hmeljnicki je padla skozi led in po tragediji ostala hroma zaradi hipoksi-ishemične poškodbe centralnega živčnega sistema. Čudežno so shranjene matične celice iz popkovnične krvi njene mlajše sestre uporabili za zdravljenje možganske poškodbe Sofije in ji pomagale na poti do okrevanja.

Po nesreči Sofije so ji v centralni okrožni bolnišnici v Polonni diagnosticirali hipoksično-ishemično poškodbo osrednjega živčevja. Pustili so jo v inducirani komi in jo morali hraniti skozi cev, da je ostala v stabilnem stanju. Njena mati se spominja:

“Bil je začaran krog … Želeli smo, da gre ven iz kome, a bila je prisiljena ostati v medicinsko inducirani komi, da se ustavi krče. Njeno srce bi se lahko samo ustavilo … “

Po treh mesecih intenzivne nege in brez izboljšanja so Sofijini starši pričakovali drugega otroka. Ker je dokazano, da matične celice pomagajo zdraviti vrsto imunskih pomanjkljivosti in nevroloških motenj, so se odločili, da bodo shranili popkovnično kri svoje novorojene hčerke Marije in poskusili z matičnimi celicami zdraviti Sofijo.

Po izolaciji in testiranju matičnih celic iz popkovnične krvi dojenčice Marije so se le-te izkazali ustrezne za Sofijo, ki je prejelajo infuzijo matičnih celic v kri.

“Po prvi transfuziji popkovnične krvi se je vse postopoma začelo spreminjati na bolje … Nevrološki primanjkljaji in krči so izginili, kar je pri bolnikih s takšno diagnozo redko.”

– Dr. Vladimir Bochek

Zahvaljujoč dvema infuzijama sestrine popkovnične krvi in ​​intenzivni rehabilitaciji, je Sofia dosegla neverjetno okrevanje in z veseljem se vrača v šolo. Njena mati pravi:

“Danes je naša Sofija navaden otrok. Edina stvar, ki nas spominja na tragedijo, so težave z govorom. “

Od nesreče dalje so njeni starši shranili tudi popkovnično kri za štiri mlajše sorojence, kot naložbo v prihodnost in zdravje.

Referenca:

https://parentsguidecordblood.org/en/news/sofias-story-cord-blood-rescue-drowning

 

Delite

Iščite

Search

Future Health

na družabnih omrežjih

Spremljajte nas za sveže novice, navdihujoče vsebine in ekskluzivne ugodnosti!

Naše novičke

Delite