Londonski pacient je druga oseba, ki se je pozdravila HIV po presaditvi matičnih celice za zdravljenje raka

Neimenovan londonski pacient je prejel zdravljenje z matičnimi celicami, kot terapijo za Hodgkinov limfom, s tem se je pokazalo novo upanje za 37 milijonov ljudi, ki trenutno živijo s HIV.

Raziskovalci v Veliki Britaniji so potrdili, da je bolnik v Londonu po prejetem zdravljenju z matičnimi celicami v remisiji tako za HIV kot za rak.

Leta 2003 so ga diagnosticirali za HIV, leta 2012 pa je zbolel za agresivno vrsto raka – Hodgkinov limfom. Po obsežni kemoterapiji in obsevanju je pristal na zdravljenje z matičnimi celicami leta 2016.

Zdravniki so skrbno nadzorovali njegov napredek v obdobju 18 mesecev od zdravljenja, in danes je potrjeno, da ni več sledu za HIV virusom in da ostaja v remisiji za obe bolezni.

Njegov zdravnik ga je označil kot ´funkcionalno ozdravljenega´ in v remisiji, vendar je tudi dodal, da je še prezgodaj trditi, da je ozdravljen.

Raziskovalci s področja zdravja so označili ta uspeh kot spodbuden in so prepričani, da je ta uspeh nadaljevanje uspeha Berlinskega pacienta.

Kdo je bil Berlinski pacient?

Timothy Ray Brown, znan kot Berlinski pacient, je bil prva oseba, pri katerem so potrdili, da se je pozdravil HIV po transplantaciji matičnih celice leta 2007. Od prvega dne transplantacije do danes, 12 let kasneje, je še vedno brez prisotnega HIV virusa.

Uspeh pri zdravljenju Londonskega pacienta potrjuje, da Berlinskega pacienta ne morejo označiti za anomalijo oz. naključje.

Več napredkov pri zdravljenju z matičnimi celicami  >>

Delite

Iščite

Search

Future Health

na družabnih omrežjih

Spremljajte nas za sveže novice, navdihujoče vsebine in ekskluzivne ugodnosti!

Naše novičke

Delite