Matične celice razvite, da proizvajajo inzulin za diabetes tipa 1

Prvič v zgodovini so znanstveniki preoblikovali človeške matične celice v zrele c elice, ki proizvajajo inzulin. Preboj nas lahko popelje bližje k razvoju zdravila za diabetes tipa 1.

Inzulin je odgovoren za uravnavanje nivojev glukoze in sladkorja v krvi. Celice v trebušni slinavki, ki proizvajajo inzulin, so pri bolnikih z to boleznijo uničene. Kar povzroči veliko težav z imunskim sistemom in tudi resne okvare organov, kot je odpoved ledvic ali kap. Zato ni presenetljivo, da so raziskovalci poskušali razmnožiti te življenjsko pomembne celice v laboratoriju.

V preteklosti znanstvenikom ni uspelo programirati matične celice na način, da bi se te razvile v odrasle beta celice, posledično se te celice niso ustrezno odzivale na nivo glukoze v krvi in niso ustrezno proizvajale inzulina. Znanstveniki na Univerzi v Kaliforniji, San Francisko pa so našli rešitev. Pluripotentne matične celice so gojili v posodah z metodo, ki je do sedaj še ni nihče preizkusil.

˝Ključen princip v biologiji je, da oblika sledi funkciji, zato smo dobili idejo, da je lahko ključnega pomena za ustrezen razvoj beta celic oblikovanje otočkov˝- Gopika Nair, PhD, UCSF Diabetes Center

Matične celice trebušne slinavke so umetno ločili in jih oblikovali v grozde – otočke, in tako se je njihov razvoj nadaljeval. Odzvale so se na nivo sladkorja v krvi in začele proizvajati inzulin v roku parih dni – kot odrasle celice, ki proizvajajo inzulin – kot se še nikoli ni zgodilo v laboratoriju.

Raziskovalci v UCF pospešeno delajo na razvoju terapije za diabetes tipa 1 z uporabo teh matičnih celic, in na ta način lahko bomo lahko v bodoče odpravili potrebno po presajanju trebušne slinavke. Na voljo je samo okoli 1000 organov za 1,5 milijona ljudi v Ameriki, ki imajo doabetes tipa 1. Nair je povedal:

˝Trenutna zdravljenja kot so inzulinske inekcije zdravijo samo simptom te bolezni. Naše delo kaže na nekaj vznemirljivih poti, ki bi omogočile najti zdravilo za bolezen.

Končno se lahko pomaknemo naprej na področjih, ki so bila do nedavnega popolnoma nedostopna… In možnosti so neskočne.˝

Referenca: https://www.ucsf.edu/

Delite

Iščite

Search

Future Health

na družabnih omrežjih

Spremljajte nas za sveže novice, navdihujoče vsebine in ekskluzivne ugodnosti!

Naše novičke

Delite