KAKO IZGLEDA ODVZEM MATIČNIH CELIC

Kdaj se zgodi odvzem?

Ko se otročiček rodi, po porodu počakajo, da popkovnica preneha utripati in šele takrat jo prerežejo. Ko popkovnica preneha utripati je to znak, da je otrok postal neodvisen od matere, kar pomeni, da tudi popkovnice (vezi) in krvi, ki je v njej, ne potrebuje več. Nekatere mamice skrbi, da bi odvzem lahko slabo vplival na zadnjo fazo poroda, a je skrb odveč – nega in skrb za mamico in dojenčka je vedno na prvem mestu in  odvzem se opravi šele, ko sta oba varna.

Odvzem je seveda možen tudi pri carskem rezu in tudi v primeru poroda v vodi (v tem primeru edino pazijo, da se rojstvo posteljice ne zgodi v vodi, saj se tako zmanjša tveganje nepotrebne izgube popkovnične krvi in s tem omogoči, da se matične celice lahko odvzame v primernih pogojih). Je enostaven in do odvzema vedno pride, če le ne pride do kakšnih komplikacij med porodom. Banka Future Health ima še posebej enostaven set za odvzem, kjer so na vseh delih že zalepljene kode seta in babice nimajo nikakršnega dela z izpolnjevanjem in pisanjem.

Mimogrede, predhodna najava, da želite odvzem popkovnične krvi pri porodničarju ali babici, ki porod vodi, ni potrebna. Odvzeme opravljajo ne glede na to, ali je kri namenjena za zasebno shranjevanje ali darovanje v javno banko in ni se še zgodilo, da bi osebje v porodni sobi zavrnilo odvzem popkovnične krvi za zasebno shranjevanje.

Kako poteka?

Odvzem je varen, neboleč in traja le nekaj minut. Ko je popkovina prerezana in povezana, vaš izbrani zdravnik s priborom, ki ste ga prinesli v Setu za odvzem vzorca, očisti popkovino. Za zbiranje popkovnične krvi, se iglo, ki je na vrečki za kri, vstavi v popkovnično veno in v arterije, kjer se s pomočjo gravitacije zbere kri, ki steče v vrečko. Za popkovnično tkivo se uporabi 15 centimetrov popkovine. Oba vzorca se varno spravi v Set, ki ga prevzame pristojni kurir v bolnici. V primeru, da vaš izbrani zdravnik (porodničar ali babica) ni ustrezno usposobljen oz. nima dovoljenja, vam lahko organiziramo zunanjega zdravstvenega tehnika za odvzem popkovnične krvi in tkiva vašega novorojenčka.

Ali obstajajo kakšna tveganja?

Kot rečeno, se odvzem vzorca popkovnične krvi in tkiva opravi po tretjem koraku poroda, ko je zdravnik (oz. babica) prepričan, da ste vi in vaš otrok varna in zdrava. V primeru, da osebje presodi, da odvzem predstavlja nevarnost za mamico ali novorojenčka, ga lahko zavrne (kar je opredeljeno tudi v izjavi o poučenosti, ki je del pogodbe o shranjevanju popkovnične krvi, ki jo starši sklenejo s ponudnikom zasebnega shranjevanja).

 

Delite

Iščite

Search

Future Health

na družabnih omrežjih

Spremljajte nas za sveže novice, navdihujoče vsebine in ekskluzivne ugodnosti!

Naše novičke

Delite